Zo stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op voor je medewerkers

Het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor medewerkers is een proces dat gericht is op het identificeren van ontwikkelingsbehoeften, carrièredoelen en acties die kunnen worden ondernomen om deze doelen te bereiken. Een POP is belangrijk voor medewerkers omdat het hen helpt hun professionele doelen te bereiken en beter te presteren op de werkvloer.

Maar hoe pak je dit aan? We delen 5 stappen om een waardevol persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen voor je medewerkers.

1. Plan een gesprek

Plan een gesprek met de medewerker in om ontwikkelingsbehoeften en -doelen te bespreken. Zorg dat je in ieder geval twee weken voor het gesprek een aantal open vragen doorstuurt, zodat ze hier alvast over na kunnen denken. Denk aan vragen als:

2. Identificeer doelen en ambities

Tijdens het gesprek start je met het bespreken van de vragen. Het is wel belangrijk dat je eerst de sterke punten van de medewerker bespreekt. Deze punten kunnen helpen bij het bepalen van de juiste ontwikkelingsgebieden. Vaak is het namelijk ook goed om op sterke kwaliteiten door te groeien.

Vervolgens heeft elke goede medewerker wel doelen en ambities die diegene wil bereiken op de werkvloer. Zoek samen naar de prioriteiten, zodat het duidelijk is waarmee de medewerker het beste kan beginnen. Stel de gekozen doelen via de SMART methode op.

3. Bespreek de stappen voor het ontwikkelingsplan

Wanneer je erachter bent wat de doelen van de medewerker zijn ga je bespreken wat de medewerker kan doen om deze te bereiken. In hoeverre maakt de medewerker al de juiste keuzes? Welke vaardigheden moeten worden verbeterd en welke kennis en ervaring moet worden opgedaan?

Zorg natuurlijk dat je als organisatie wel mogelijkheden biedt voor de medewerker om aan deze vaardigheden en kenniswerving te werken. Een goede manier om iedere medewerker te voorzien van trainingen is met het online leerplatform van SkillsTown. Hier vind je namelijk 500+ online trainingen in verschillende soorten leervormen. Zo kan iedere medewerker leren wat die wil, hoe die het wil en waar die dat wil.

4. Maak een actieplan

Een actieplan bevat specifieke acties die moeten worden ondernomen om de doelen te bereiken. Welke (online) trainingen gaat de medewerker volgen? Zijn er voorlichtingsavonden of workshops die hierop aansluiten? Of misschien heb je bepaalde opdrachten die je medewerker op de werkvloer kan uitvoeren. Zorg dat elke actie een uitvoerdatum of einddatum heeft, zodat de medewerker een stok achter de deur heeft.

Een voorbeeld van een actieplan:

Doel:

Ik wil binnen twee maanden leren hoe ik op een constructieve manier feedback kan geven.

Stappen:

Resultaat:

Ik krijg inzicht in wat goede feedback is en hoe ik met feedbackmomenten omga. Zo kan ik deze vaardigheid verbeteren.

5. Evalueer en volg de voortgang

Evalueer regelmatig de voortgang van de medewerker ten opzichte van zijn of haar doelen. Geef feedback en ondersteuning waar nodig en pas het actieplan aan indien nodig.

Het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor medewerkers is een continu proces en moet worden aangepast op basis van de voortgang van de medewerker en de veranderende behoeften van de organisatie. Door regelmatig met de medewerker in gesprek te gaan en feedback te geven, kan het POP bijdragen aan de professionele groei en ontwikkeling van de medewerker en de organisatie.

Ondersteun medewerkers met online training

Wil jij je medewerkers ondersteunen door een breed aanbod aan online trainingen aan te bieden? Ga voor een eigen online leerplatform voor jouw organisatie. Volledig aangepast op jouw organisatie en huisstijl, kunnen medewerkers meer dan 500 online trainingen volgen. Zo kunnen zij waar en wanneer ze willen werken aan hun vaardigheden en kennis. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom erachter tijdens een vrijblijvende demo!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: