Wat heeft een goede leidinggevende in zich?

Het goed en effectief managen van een team kan een uitdaging zijn. Je wilt mensen de ruimte geven om hun talenten in te zetten, maar je wilt ook dat ze zich aan de afspraken houden en verantwoordelijkheid nemen. Om alle speerpunten te bereiken zijn er een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten om een goede leidinggevende te worden. Wij zetten deze voor je op een rij.

Wees een goede coach

Als leidinggevende is het belangrijk dat je niet ieder probleem dat opkomt, oplost voor je medewerkers. Probeer je medewerkers in plaats daarvan te stimuleren om zelf een oplossing te vinden. Zo gebruik je deze problemen als leermomenten. Zorg er daarbij voor dat jij de juiste inzichten deelt en je team daarmee waardevolle ervaringen opdoet.

Communiceer, luister en deel

Goede managers hebben het in zich om goed te kunnen communiceren. Doordat je als manager goed luistert, begrijp je je medewerkers beter en kun je hen de juiste handvatten geven om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat je deelt wat je kunt, om een transparante omgeving te creëren. Hierdoor voelen medewerkers zich namelijk betrokken. Geef ook regelmatig oprechte en specifieke complimenten. Zo voelen medewerkers zich gewaardeerd. Tot slot is het belangrijk om ook de noodzakelijke feedback te geven. Zorg ervoor dat je constructieve feedback geeft waarvan medewerkers gemakkelijk kunnen leren.

Doe niet aan micro-managen

Bijna iedere medewerker heeft een hekel aan een micromanager. Een goede leidinggevende geeft mensen dan ook de vrijheid om zelf nieuwe ideeën te ontdekken, te experimenteren en een eigen werkwijze te ontwikkelen en die aan te passen. Om je medewerkers hierin te faciliteren is het belangrijk dat je de juiste tools en flexibiliteit biedt. Zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze hun werk goed kunnen doen en stuur aan op de grote lijnen.

Manage verwachtingen

Er is niets zo frustrerend als verwarring en onduidelijkheid. Daarom is het belangrijk dat je als manager de juiste verwachtingen schept en helder aangeeft waar je als bedrijf naartoe wilt. Vertaal daarbij de visie van de organisatie naar de dagelijkse praktijk van je team. Breng ze periodiek op de hoogte van de stand van zaken en wees hierin eerlijk. Ook als het minder gaat met het bedrijf. Door transparant te zijn zullen medewerkers meer betrokken zijn bij de stand van zaken.

De 5 grootste valkuilen voor managers

In dit whitepaper delen we de grootste valkuilen waar je als manager op moet letten. Zo haal jij het beste uit jezelf en je werknemers.

Neem de ambities van je werknemers serieus

Veel medewerkers hebben een bepaalde ambitie, een doel waar ze naartoe willen werken in hun carrière. Het is belangrijk om hier als leidinggevende oog voor te hebben. Informeer hiernaar en benoem samen professionele doelstellingen die de medewerker binnen het bedrijf kan realiseren. Als dat binnen de organisatie niet mogelijk is, wees daar dan ook reëel in. Ga hierover in gesprek en speel open kaart.

Aan de slag met management skills in jouw organisatie?

Om leidinggevenden in een organisatie te helpen zich te ontwikkelen tot een goede manager, hebben we bij SkillsTown een gloednieuw corporate MBE-programma opgezet. Met één investering kan iedereen die hier binnen de organisatie behoefte aan heeft aan zijn/haar managementvaardigheden werken. Benieuwd hoe deze cMBE jouw organisatie kan helpen? Neem direct contact met ons op.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou:

Laten we het hebben over hoe onze management trainingen jouw organisatie helpen om maximale resultaten te behalen met een minimale investering!

Laat je gegevens achter via het formulier en Danny of een van zijn collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.