Wat is een e-learning platform?

Door Vera Gruijters

Een e-learning platform biedt talloze voordelen, ongeacht de doelgroep waarvoor je het wilt inzetten. Maar om optimaal te profiteren van deze voordelen, is het belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van wat een e-learning platform precies inhoudt en welke mogelijkheden het biedt.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over e-learning platforms. We zullen de functionaliteiten bespreken, uitleggen waarom het hebben van een dergelijk platform belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van jouw doelgroep.

Inhoudsopgave:

1. Wat is een e-learning platform?

Een e-learning platform is een digitale leeromgeving waarin een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld jouw medewerkers, studenten of verenigingsleden, toegang hebben tot educatieve online materialen. In dit artikel spreken wij voor de handigheid van medewerkers als doelgroep.

Er bestaan eenvoudige e-learning platforms die alleen tekstuele inhoud bevatten, maar ook complexe e-learning platforms die video’s, audio en interactieve elementen bevatten als leermateriaal. Met het laatste speel je in op de mogelijkheden van nu en de toekomst en zorg je ervoor dat je leren en ontwikkelen het meest interessant en leukst maakt voor je medewerkers.

1.1. Basisfunctionaliteiten

Als je op zoek bent naar een e-learning platform, zijn er verschillende functionaliteiten waar je naar kunt kijken. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

1.2. Veelgebruikte toepassingen

Organisaties kunnen verschillende redenen hebben om een e-learning platform in te zetten binnen hun organisatie. Veel genoemde redenen bij klanten van SkillsTown zijn:

Een man die gebruik maakt van het e-learning platform van SkillsTown op zijn laptop.

2. Wat is het belang van een e-learning platform?

E-learning platforms zijn belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is natuurlijk de ontwikkeling van je medewerkers heel belangrijk. Vandaag de dag heeft ieder individu de behoefte om te groeien; stilstaan is niet van deze tijd. Als je als organisatie je medewerker ontwikkelingsmogelijkheden kunt bieden, zullen ze dit als een groot voordeel zien en zal dit misschien zelfs een reden zijn om bij je te komen werken. Het wordt namelijk als goed werkgeverschap gezien. Je geeft ze namelijk de mogelijkheid om waar en wanneer ze maar willen aan hetgeen werken waar zij op dat moment behoefte aan hebben.

Ten tweede heb je als organisatie doelstellingen om te behalen. Dit lukt alleen met talentvolle medewerkers en deze medewerkers zijn zichzelf continu aan het ontwikkelen. Het is dus van belang dat je als organisatie een leercultuur ontwikkelt en je medewerkers aanspoort om zich te ontwikkelen. Wanneer de prestaties van je medewerkers verbeteren, zullen de prestaties van je organisatie meegroeien en zo behaal je je doelstellingen. Een e-learning platform is uitermate geschikt om zo’n leercultuur te creëren, zolang je medewerkers goed aan blijft sturen om hier gebruik van te maken.

Als laatste wil je dat je organisatie toekomstbestendig blijft. Alleen zo kun je bijblijven met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen en kun je de concurrentie voorblijven. Om dit te doen moet je medewerkers de nieuwste kennis aan blijven bieden. Deze kennis kun je handig borgen binnen een e-learning platform. Deze is altijd toegankelijk voor medewerkers, dus de kennis is altijd beschikbaar.

2.1. Populariteit van e-learning platforms

Millennials zijn opgegroeid met het internet. Dit zorgt voor een explosieve groei in populariteit van online leren. Wereldwijd zijn er al meer dan 100 miljoen mensen die de voorkeur geven aan online leren. (Skillba, 2022) Het is dan ook zo dat de aandacht voor klassikaal leren krimpt.

Daarnaast wordt tijd steeds kostbaarder en mensen zoeken steeds meer ruimte en vrijheid om zelf keuzes te maken. Een e-learning platform sluit hierbij aan. Het is efficiënt omdat kennis waar en wanneer je maar wilt beschikbaar is. Je hoeft niet te wachten op een interessante workshop en je hoeft hier ook niet voor te reizen, wat de leerdrempel ook vele malen lager maakt. Het platform staat altijd voor je klaar en het biedt een gemakkelijke en flexibele manier om toegang te krijgen tot educatieve materialen en cursussen.

Dit geldt overigens ook voor organisaties. Wanneer je een eigen e-learning platform hebt, hoef je niet heel veel tijd en geld meer te besteden aan het zoeken naar workshops of alleenstaande online cursussen die maar voor een kleine groep medewerkers interessant zijn. Medewerkers kunnen zelf binnen het platform de juiste trainingen volgen om hun eigen leerdoelen te behalen.

In het volgende hoofdstuk vind je alle voordelen van een e-learning platform voor organisatie en medewerkers.

In 7 stappen excelleren met online leren

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown 7 stappen op een rij waarmee jouw organisatie door middel van online leren kan excelleren.

3. Wat zijn de voordelen van een e-learning platform?

Een e-learning platform heeft vele voordelen. Deze zijn onder te verdelen in voordelen voor organisaties en voor de gebruikers van het platform.

3.1. Voordelen voor de organisatie

Een e-learning platform biedt verschillende voordelen voor organisaties, waaronder:

3.2. Voordelen voor de gebruikers

Naast de voordelen voor organisaties, heeft een e-learning platform ook veel voordelen voor de gebruikers:

Dit alles kan leiden tot een verbeterde leerervaring en een verhoogde motivatie om de cursus of online training te voltooien.

Medewerkers van SkillsTown die op hun laptop online leren via hun e-learning platform.

4. Waarvoor wordt een e-learning platform gebruikt?

Een e-learning platform kan binnen een organisatie op verschillende manieren worden ingezet, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van de organisatie. Hier zijn enkele manieren:

Hoe je jouw e-learning platform inzet, ligt aan de doelen die jij wilt behalen als organisatie. Wanneer je het platform inzet met de juiste doelen in je gedachten, kan het bijdragen aan de groei van je organisatie en het verbeteren van algehele prestaties.

5. Waar moet je op letten bij het kiezen van een e-learning platform?

Bij het kiezen van een e-learning platform zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. We zetten ze voor je op een rijtje:

Door rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van een e-learning platform, kan je als organisatie de beste keuze maken voor jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

6. Samenvatting

Een e-learning platform is een digitale leeromgeving die organisaties in staat stelt om een breed scala aan educatieve materialen en online trainingen aan te bieden aan hun medewerkers, leden of studenten. Zo’n leerplatform speelt in op ontwikkelingsbehoeften en biedt flexibele en toegankelijke leermogelijkheden die passen bij de individuele behoeften en schema’s van de gebruikers. Daarnaast bieden e-learning platforms organisaties de mogelijkheid om interne kennis te borgen, een leercultuur te ontwikkelen en toekomstbestendig te blijven in een snel veranderende wereld.

E-learning platforms zijn in populariteit toegenomen vanwege de vele voordelen die ze bieden. Denk aan kostenbesparing, schaalbaarheid, toegankelijkheid, geïndividualiseerd leren en milieuvoordelen. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals voor online trainingen, het delen van interne kennis, onboarding van nieuwe medewerkers, klant- en verkooptraining, en het uitlichten van leerthema’s.

Organisaties die investeren in een e-learning platform laten zien dat zij toegewijd zijn aan goed werkgeverschap, de groei van hun medewerkers en het behalen van hun doelstellingen. Het biedt een gemakkelijke en flexibele manier om toegang te krijgen tot educatieve materialen en cursussen, en draagt bij aan een verbeterde leerervaring en verhoogde motivatie om te leren en te groeien.

Wil jij een e-learning platform opzetten voor jouw organisatie? Als specialist in online leren binnen organisaties staan wij klaar om jou te ondersteunen gedurende het gehele proces. Van het opzetten van het platform tot een opvallende lancering en het activeren van medewerkers, wij bieden expertise en begeleiding. Ontdek de mogelijkheden.

Inspiratie over leren & ontwikkelen in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks inspirerende updates.