Zo voorkom je verzuim van medewerkers

Naast dat veel organisaties steeds meer moeite hebben met het rondkrijgen van bezetting, is er sinds de start van de coronapandemie ook steeds meer verzuim door ziekte. Cijfers uit de Arbo Unie laten zien dat het aantal verzuimdagen door ziekte in 2022 30% meer is dan voor de pandemie. Daarom is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan de vitaliteit van je medewerkers. Met deze tips kun je de grote hoeveelheid verzuim zoveel mogelijk voorkomen.

Geef nog altijd de optie om thuis te werken

Het is tegenwoordig not done om op je werk te verschijnen als je wat verkouden bent. Wanneer medewerkers ook thuis mogen werken, hoeven ze zich op zulke momenten niet ziek te melden. Het lukt ze dan makkelijk om toch te werken vanuit huis. Zorg hierbij wel voor een thuiswerkbudget zodat medewerkers deze mogelijk aan een goede bureaustoel en beeldscherm kunnen besteden.

Voorkom psychisch verzuim

Bedenk wel dat als je medewerkers laat thuiswerken, je hun welzijn dan toch goed in de gaten moet houden. Psychisch verzuim is namelijk iets dat wel meer kan voorkomen bij het thuiswerken. Door corona is hier nog meer aandacht voor gekomen en nemen meer mensen dit sneller serieus. Ga dus goed in gesprek met alle medewerkers over hun behoeftes. Hoe kun je ze het beste ondersteunen? Door signalen te herkennen, kun je verzuim van medewerkers voor zijn. Zorg ook dat het voor alle medewerkers duidelijk is wie de vertrouwenspersoon binnen de organisatie is, zodat ze weten met wie ze kunnen praten als dit nodig is.

Bied leermateriaal aan over vitaliteit

Zoals we hebben besproken heeft iedere medewerker zijn eigen behoeftes als het gaat om vitaliteit. Iedere medewerker is anders en legt de focus het liefst op andere dingen. De een heeft meer behoefte aan wat simpelere rek- en strekoefeningen tijdens het werk en de ander wil liever met een actief sportprogramma starten. En dan heb je ook medewerkers die vooral veel zullen hebben aan hulpmiddelen voor hun mentale vitaliteit.

Op ons online leerplatform vind je alle trainingen die je medewerkers nodig hebben om te werken aan hun vitaliteit. Er is een ruim aanbod aan bijvoorbeeld trainingen over stress, voeding, sporten, slapen, etc. Zo kunnen ze zelf kiezen welk thema en welke leervorm het beste bij ze past.

TIP:   Wij bieden ook een leerlijn aan op ons online leerplatform: ‘Maak tijd voor vitaliteit’. Hierin lichten we een selectie van online trainingen uit, gericht op vitaliteit. Zo hoeven jouw medewerkers niet zelf te zoeken en help je ze die eerste stap te zetten.

Zorg voor een gezonde werkvloer

Geef het goede voorbeeld door een gezonde werkvloer in te richten. Dan hebben we het niet over die flesjes handreiniger die overal staan (wat overigens wel belangrijk is). Zorg ook dat de werkomgeving fijn is om in te werken met genoeg frisse lucht en goede ergonomische werkplekken. Sommige medewerkers vinden het fijn om in een kantoortuin te werken, maar zorg ook dat er aparte werkplekken beschikbaar zijn voor degenen die dit niet fijn vinden. Onderzoek laat ook zien dat planten op kantoor voor een goede gemoedstoestand zorgen.

Ziekteverzuim voorkomen met online trainingen?

Zorg dat medewerkers vitaal blijven door de juiste kennis en oefeningen te delen. Dit kan met de online trainingen van SkillsTown. Met het brede aanbod aan online trainingen zorg je dat iedere medewerker zich kan focussen op wat belangrijk is voor hem/haar.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: