Leer effectief thuis leren met deze 5 tips!

effectief-thuis-leren
Leren vanuit het comfort van je eigen huis is in het tijdperk van digitalisering en flexibel werken een norm geworden. Maar thuis leren is een kunst op zich. De afwezigheid van een gestructureerde omgeving en talrijke afleidingen die in ons huis aanwezig zijn, kunnen het moeilijk maken om je te concentreren en te groeien.
Maar met een goede plan van aanpak en de juiste tools, kan thuis leren juist voor een beter leerproces zorgen. Hier kun je namelijk je leeromgeving en -schema personaliseren, wat kan leiden tot efficiënter leren. Met deze tips transformeer je de uitdagingen van thuis leren in kansen voor groei en ontwikkeling.

Tip 1: Creëer een inspirerende studieplek

De ruimte waarin je leert, is net zo belangrijk als de inhoud die je studeert. Een goed ingerichte studieplek kan de sleutel zijn tot succesvol thuis leren. Kies een rustige kamer of hoek in je huis waar je je ongestoord kunt concentreren. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en planten om de lucht te zuiveren.
Personaliseer je ruimte met items die je motiveren en inspireren. Denk aan inspirerende citaten aan de muur of een vision board met je doelen en dromen. Zelfs de kleur van je muren kan van invloed zijn; blauwe tinten werken kalmerend en bevorderen de concentratie, terwijl geel de creativiteit kan stimuleren. Ten slotte, houd je studieplek georganiseerd. Een opgeruimde ruimte bevordert een opgeruimde geest!

Tip 2: Plan je studietijd goed in

Stem je studietijden af met het ritme van je huishouden om optimaal thuis te leren. Plan je intensieve studiemomenten bijvoorbeeld tijdens de rustige uren wanneer je gezinsleden weg zijn of zich bezighouden met hun eigen activiteiten. Zo zorg je voor meer zelfsturing. Zijn er bijvoorbeeld vroege ochtenduren waarop de rest van het huishouden nog slaapt? Of late avonduren waarin iedereen zich terugtrekt? Gebruik deze momenten om je meest uitdagende studiemateriaal te tackelen. Dit vermindert de kans op onderbrekingen en verhoogt je concentratievermogen, wat belangrijk is voor effectief thuis leren.

Tip 3: Benut de kracht van digitale tools

Door gebruik te maken van digitale leertools ben je niet gebonden aan specifieke tijden of plaatsen, wat ideaal is voor wie een flexibele agenda heeft of tussen andere thuisverplichtingen door wil studeren. Ten tweede heb je bijvoorbeeld met het online leerplatform van SkillsTown een breed scala aan leermaterialen tot je beschikking. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om te kiezen wat je leert en hoe je leert, aangepast aan jouw persoonlijke leerstijl en tempo. Je wordt niet beperkt door de progressie van een groep of de beschikbaarheid van een docent.

TIP: Gebruik focus-timers; deze helpen je om in tijdsblokken te werken met geconcentreerde aandacht, gevolgd door korte pauzes. Deze techniek, bekend als de Pomodori-techniek, is bewezen effectief om productiviteit te verhogen en uitstelgedrag tegen te gaan.

Tip 4: Implementeer een 'niet storen'-beleid

Het vaststellen van een ‘niet storen’ beleid is een effectieve manier om te zorgen dat je ongestoord thuis kunt leren. Begin met het communiceren van je studieplanning met je huisgenoten. Leg uit hoe belangrijk deze momenten voor je zijn en vraag om hun ondersteuning door je niet te storen. Een fysiek ‘niet storen’-bordje aan de deur van je studieruimte kan een duidelijk signaal zijn. Daarnaast kan het gebruik van een noise-cancelling koptelefoon helpen om jezelf af te sluiten van omgevingsgeluiden. Dit is vooral nuttig als je in een druk huis woont of als volledige stilte niet haalbaar is.

Tip 5: Maak slim gebruik van huishoudelijke taken

Het integreren van huishoudelijke taken in je thuis leerroutine kan verrassend effectief zijn! Deze taken kun je namelijk gebruiken als mentale pauzes en helpen je om even te ontsnappen aan de intensiteit van het studeren. Na bijvoorbeeld een uur van geconcentreerd leren, kan een korte onderbreking zoals het opvouwen van de was of het water geven aan planten een goede afwisseling zijn. Deze fysieke activiteiten geven je brein de kans om te rusten en de geleerde informatie te verwerken.

Maak de stap naar een betere samenwerking!

Wil jij jouw eigen leerdoelen behalen met online trainingen? Of wil jij jouw medewerkers de kans geven om onbeperkt online trainingen te volgen? Dat kan met het online leerplatform van SkillsTown. Hierin vind je 1000+ actuele trainingen en verschillende leervormen om meteen te starten met een gepersonaliseerd leertraject!
Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: