Wat is zelfsturing en hoe haal je hiermee je leerdoelen

Heb jij moeite met het behalen van jouw leerdoelen? Merk jij dat je motivatie in je ontwikkeling achterloopt? Dan zou jij weleens gebrek aan zelfsturing kunnen hebben. Zelfsturing is noodzakelijk wanneer je wilt groeien op persoonlijk of professioneel vlak. Daarom delen wij hieronder hoe jij je ontwikkeldoelen kunt behalen door te werken aan je zelfsturing.

Wat is zelfsturing

Zelfsturing is meer dan zelfmanagement. Het gaat erom dat je jouw leven, jouw werk, jouw tijd en motivatie zelf leert sturen zonder dat je afhankelijk bent van anderen en zonder dat je door anderen aangezet of gemotiveerd moet worden. Wanneer je jezelf wilt ontwikkelen, heb je een grote mate van zelfsturing nodig. Dan voel je je namelijk verantwoordelijk voor je eigen leerproces en voor een goed resultaat.

Maak een ontwikkelingsplan

Het is moeilijk om jezelf de goede kant op te sturen zonder een plan. Daarom is het maken van een ontwikkelingsplan stap 1. Hierin schrijf je wat je wilt bereiken in de vorm van haalbare leerdoelen die je uitdagen. Dit vind je in je ontwikkelingsplan:

Werk aan je discipline

Je wordt niet geboren met of zonder discipline. Dit is iets wat je jezelf aan kunt leren. Je hebt in ieder geval al een plan, dat helpt! Kijk hier eens goed naar en bedenk waar jouw zwakheden zouden kunnen liggen. Jij kent jouzelf natuurlijk het beste. Wat zou jouw discipline kunnen ondermijnen?

Misschien heb je moeite om afspraken met jezelf na te komen. Vertel anderen dan bijvoorbeeld over je doelen en vraag hen om je verantwoordelijk te houden. Of misschien word je onrustig als er rommel in je huis ligt, zorg dan dat je een plekje in je huis creëert die je opgeruimd houdt en waar je niet snel afgeleid wordt. Schrijf voor jezelf op waar jij tegenaan zou kunnen lopen en bedenk manieren om met deze valkuilen om te gaan.

Werk aan je motivatie

Houd je leerdoelen voor ogen en blijf gemotiveerd om ze te bereiken. Blijf jezelf herinneren waarom deze doelen belangrijk voor je zijn en welke voordelen ze zullen opleveren voor je.

Voor wat extra motivatie kun je jezelf belonen nadat je een les hebt afgerond of een bepaald doel hebt bereikt. Spreek bijvoorbeeld met je partner of een vriend(in) af dat jullie samen uit eten gaan wanneer je jouw leerdoel(en) hebt behaald. Dat geeft je gelijk wat meer motivatie. Plus, ook weer wat extra discipline!

Werk aan je weerbaarheid

Ben jij iemand die na een tegenslag snel opgeeft? Iedereen maakt fouten, maar wanneer je een goede zelfsturing hebt, geef jij na een tegenslag echt niet op! In plaats van dit als een mislukking te zien, zie het als een les. Erken je tegenslag en bedenk hoe je dit in het verdere traject van je ontwikkelingsfase kunt voorkomen. Het klinkt als een cliché, maar het is echt zo: van fouten leer je!

TIP: Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het omgaan met tegenslagen? Volg het webinar: Versterk je mentale veerkracht op het online leerplatform.

Wil jij aan de slag met jouw leerdoelen?

Welke leerdoelen jij ook voor jezelf neerzet, wij bij SkillsTown kunnen je vast helpen! We hebben namelijk meer dan 650 online trainingen binnen ons online leerplatform, waar jij vast en zeker de onderwerpen vindt die jij zoekt. Start vandaag nog met leren!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: