Leer succesvol solliciteren in 5 stappen

Solliciteren is niet moeilijk: iedereen kan een CV en sollicitatiebrief maken en versturen. Maar om het succesvol te doen is een ander verhaal. Vaak wordt namelijk niet de beste kandidaat uitgekozen, maar de beste sollicitant. Maar hoe word jij die beste sollicitant? Hier zijn vijf stappen die je moet nemen.

Stap 1: Ontdek jezelf

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wilt en wat je kunt. Welke talenten, drijfveren en kwaliteiten wil je inzetten in je toekomstige functie? Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je gerichter zoeken naar vacatures die bij jou passen. In dit blog vertellen we waarom drijfveren zo belangrijk zijn.

Stap 2: Maak de arbeidsmarkt inzichtelijk

Om te weten waar je moet zoeken naar vacatures die bij jou passen, is het belangrijk om de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Kruip in de huid van je doelgroep en bekijk welke competenties er in welke branche van je verwacht worden. Stel vragen aan jezelf zoals:

Stap 3: Bedenk wat je toegevoegde waarde is

Nu je de organisatie in beeld hebt, moet je weten hoe je de beste sollicitant voor de functie kunt worden. De organisatie is namelijk niet per se geïnteresseerd in je kwaliteiten en talenten, maar vooral in hoe je deze inzet om de organisatie te helpen.

Om de beste sollicitant te worden is het belangrijk om te bedenken wat je toegevoegde waarde is voor een organisatie. Welk probleem zou je voor een organisatie kunnen oplossen? Wat maakt jou uniek? Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je dit tijdens het solliciteren gebruiken om de organisatie te overtuigen van jouw meerwaarde. Ontdek in dit blog 7 stappen om je te onderscheiden op de werkvloer.

Stap 4: Maak een elevator pitch

Een elevator pitch is een kort verhaal waarin je jezelf voorstelt en uitlegt wat je wilt en kunt en wat je toegevoegde waarde is voor een organisatie. Het is belangrijk om hierbij vertrouwen te wekken en te laten zien dat je echt iets te bieden hebt. Je kunt de elevator pitch gebruiken als iemand vraagt om iets over jezelf te vertellen, maar ook tijdens het solliciteren! Bijvoorbeeld in je sollicitatiebrief of sollicitatiegesprek.

Kun jij wat meer hulp gebruiken? Wij helpen je graag op weg met tips voor het maken van de perfecte elevator pitch.

Stap 5: Laat jezelf zien

Tot slot is het bij solliciteren belangrijk om jezelf te laten zien. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals door het schrijven van een goede sollicitatiebrief, het maken van een video of door face-to-face contact te zoeken met de organisatie. Ook kun je social media gebruiken om jezelf te presenteren. Het is belangrijk om te netwerken en je persoonlijke en sociale netwerk te gebruiken om vacatures te vinden en jezelf te presenteren.

Als je deze vijf stappen volgt, vergroot je je kansen om de beste sollicitant voor de functie te worden en de baan te vinden die bij jou past. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en te blijven leren van sollicitatiegesprekken die je voert.

Wil jij meer hulp met solliciteren?

Op ons online leerplatform vind je meer dan 500 online trainingen om je te helpen met je sollicitatievaardigheden, maar ook met het zoeken van je talenten, drijfveren, kwaliteiten en nog veel meer! Nieuwsgierig? Probeer het dan nu 14 dagen gratis uit en wie weet haal jij als nieuwe expert op het gebied van solliciteren die droombaan binnenkort met gemak binnen!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: