5 tips voor het benutten van talent binnen jouw organisatie

De één is zich er misschien wat meer bewust van dan de ander, maar iedereen heeft talenten. Talenten zijn dingen die men als natuurlijk, gemakkelijk en gewoon beschouwt. Het zijn de dingen waar je complimenten over krijgt en waar je goed in bent. Het zijn dingen die bij je passen. Of dat nou op creatief vlak is of werkgerelateerd: iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is.

Het is belangrijk om talenten goed te benutten. Het zorgt ervoor dat medewerkers meer plezier hebben in wat zij doen, beter presteren én dat zij beter in hun vel zitten.De vraag is alleen: hoe haal je meer uit het talent van je medewerkers? Of beter nog: hoe kun je talent binnen jouw organisatie beter tot uiting laten komen? Wij zetten vijf tips voor je op een rijtje.

1. Ontdek wat de talenten van je medewerkers zijn

Om iets met talenten te kunnen doen, is het eerst van belang dat jouw medewerkers weten wat hun talenten zijn. Laat medewerkers die talenten ontdekken. Laat ze bijvoorbeeld gedurende een week lang bijhouden van welke werkzaamheden en taken ze op het werk energie krijgen, en welke juist energie kosten. Een andere manier waarop ze talenten kunnen ontdekken is door ze drie momenten te laten bedenken waarop ze iets bereikt hebben. Het maakt niet uit wat voor momenten dat zijn, als ze er maar een goed en positief gevoel aan over hielden.

2. Zoek uit of de talenten goed worden ingezet

Is inmiddels duidelijk wat de talenten zijn? Zoek dan uit of deze op de goede manier worden ingezet. Als een van jouw werknemers bijvoorbeeld ontzettend goed is in communiceren, dan moet diegene niet de hele dag achter een computer zitten om data te analyseren. Bekijk per werknemer waar de talenten zitten en speel hierop in.

Het is verder ook belangrijk om te kijken waar talenten juist onvoldoende worden ingezet. Stel: jouw werknemers zijn efficiënte werkers, maar ze werken in een onrustige omgeving met veel rommel. Zorg er dan voor dat ze hun efficiëntie op alle denkbare vlakken kunnen inzetten. En dat betekent dus ook een opgeruimde werkomgeving. Een rustige ruimte zorgt voor structuur en dat kan er vervolgens weer voor zorgen dat de talenten van je werknemers beter benut worden.

3. Leg de focus op talentontwikkeling

Er zijn veel organisaties waarbij talentontwikkeling te weinig of geen aandacht krijgt. Bij veel bedrijven draait alles om het behalen van doelen en resultaten, waardoor de aandacht te weinig wordt gelegd op wat medewerkers kunnen en waar zij goed in zijn. Geef medewerkers het gevoel dat hun talenten ertoe doen en geef ze ook de ruimte om die talenten te vinden en te ontwikkelen. Maak het bespreekbaar tijdens periodieke gesprekken en vraag er actief naar bij je medewerkers. Wellicht kun je er organisatie-breed aandacht aan besteden door bijvoorbeeld het talent van de maand uit te roepen.

In 5 stappen werken aan talentontwikkeling

In dit whitepaper lees je hoe je in vijf stappen succesvol een talentontwikkelingsstrategie formuleert.

4. Stel vragen en vertoon voorbeeldgedrag

Je kunt talentontwikkeling stimuleren door medewerkers continue vragen te stellen over hoe de dingen gaan. Wat kan er beter? Bouw een cultuur op waarin je als gehele organisatie streeft naar verbetering. Lukt dat, dan gaan medewerkers ook kijken naar wat ze zelf beter kunnen.

Kijk daarnaast ook naar jezelf als leidinggevende. Zorg ervoor dat je voorbeeldgedrag vertoont. Als jouw medewerkers zien dat jij je talenten blijft ontwikkelen, dan gaan zij dat automatisch ook doen. Het werkt stimulerend.

5. Ga gerichter te werk

Bij veel bedrijven bestaan er voor talent geen speciale opleidingsroutes. Talentontwikkeling moet altijd maar passen binnen de plannen en budgetten die standaard worden aangeboden. Dit is zonde. Ga gerichter te werk om ervoor te zorgen dat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen. Biedt bijvoorbeeld een online leeromgeving aan waar medewerkers door middel van scans hun talenten kunnen ontdekken en met behulp van de bijpassende trainingen direct aan de slag kunnen om hun talenten nog beter te ontwikkelen. Zo kun je talentontwikkeling direct richten op álle medewerkers. Dat is belangrijk, want alleen dan kan de talentstrategie zich aarden in het hart van het bedrijf. Met als gevolg dat de bedrijfsstrategie verbetert, dat talenten beter benut worden en dat de organisatie gaat groeien.

Talent beter benutten in jouw organisatie?

In de online leeromgeving van SkillsTown hebben medewerkers de ruimte om hun talent op hun eigen manier te ontwikkelen. De online trainingen zijn toegankelijk, gebruiksvriendelijk en zorgen voor een boost in zowel de professionele als persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers.

Meer weten over de mogelijkheden van een online leeromgeving voor jouw organisatie?

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: